Peklo vietnamské války v americkém filmu, oceněném čtyřmi Oscary.

Oliver Stone (nar. 1946, New York) je synem amerického židovského otce a francouzské matky. Po maturitě nastoupil na Yaleovu univerzitu, ale po dvou semestrech odešel do Vietnamu, kde působil jako učitel. Pak pracoval na nákladní lodi a pokoušel se psát. V roce 1967 narukoval jako dobrovolník k pěchotě. Víc než rok bojoval v jihovýchodní Asii a byl dvakrát raněn (byl vyznamenán Purpurovým srdcem a Bronzovou hvězdou). Po návratu vystudoval film na Newyorské univerzitě v ročníku Martina Scorseseho. Od druhé poloviny 80. let se uplatnil jako provokativní autor a režisér levicově orientovaných dramat, v nichž se zabýval zejména tématy násilí a zrady v rovině osobní i celospolečenské.

Na jeho prvním významném díle Četa (1986) je na první pohled patrná inspirace vlastními zážitky. Strhující obraz kruté války, zabíjení, degradace lidské osobnosti a devalvace všech morálních hodnot vychází z autentických zkušeností. Hlavní hrdina, dobrovolník Chris Taylor (Charlie Sheen), prožívá peklo nelítostného boje v džungli, ale především poznává dva naprosto rozdílné přístupy k tomu, co se ve válce děje. Zatímco seržant Barnes (Tom Berenger) představuje tvrdého, zkušeného žoldáka, bezohledně vraždícího v zájmu přežití i nevinné oběti, jeho protivník, stejně zkušený a válkou prověřený seržant Elias (Willem Dafoe), se snaží i v nelidských podmínkách dodržovat zákony elementární lidské morálky.

Film patřil v době vzniku nejen k divácky oblíbeným titulům, ale odnesl si rovněž řadu cen, mj. čtyři Oscary (nejlepší film, režie, střih, zvuk), čtyři nezávislá ocenění Independent Spirit Award (nejlepší film, režie, scénář, kamera) a tři Zlaté glóby (nejlepší drama, režie, mužský výkon ve vedlejší roli – Tom Berenger). Pro většinu málo známých hereckých představitelů také znamenal start úspěšné kariéry. V epizodní úloze tlumočníka Lernera se např. uplatnil Johnny Depp. Na plátně se také mihne sám režisér v uniformě majora.

Napište nám