Ze života člověka, který ztratil víru, ale neodvažuje se nevěřit. Slovenský film.
Režie: Dušan Hanák. Scénář: Dušan Hanák, Ján Johanides. Hrají: Václav Lohniský, Lucyna Winnická, Josef Abrhám, Ferdinand Mazal a další.

Kuchař Andrej Lauko, kterému táhne na padesátku, je člověk smířený s osudem. Kdysi patřil mezi politické prominenty a žil na vysoké noze, dnes má jen pár přátel, sdílí domácnost se svou znuděnou bývalou ženou Martou a věnuje se ponejvíce své práci. Jeho život však přece jen něco rozvrátí - vážná nemoc. Lékař sice Laukovi neřekne přímo, že má zhoubný nádor (číslo 322 je číselným označením této diagnózy), avšak pacient to stejně vycítí. Odmítne operaci a přijímá nemoc jako trest za viny své i viny ostatních. Snaží se na svou situaci nemyslet a vyrazí na výlet do rodného městečka. Jeho žena Marta si mezitím najde novou krátkodobou známost s mladším kolegou Petrem...

Snímek s lakonickým číselným názvem je celovečerním debutem dokumentaristy Dušana Hanáka. Vznikl podle povídky Jána Johanidese Potápača priťahujú pramene mora a patří mezi vrcholná díla slovenské nové vlny.

Napište nám