Charismatický Paul Newman v titulní roli soukromého detektiva Lew Harpera. Americký film dle slavné literární předlohy Rosse MacDonalda.
Dále hrají: L. Bacallová, J. Harrisová, A. Hill, R. Wagner, P. Tiffinová a další. Režie Jack Smight.

Cynické soukromé očko Lew Harper (Paul Newman), jehož manželství se ocitá v troskách, s hořkým povděkem přijme zdánlivě triviální případ: najít manžela bohaté paničky Elaine Sampsonové (Lauren Bacallová), jenž se měl bez zjevných příčin ztratit na cestě mezi Las Vegas a Los Angeles. Znavený, leč zarputilý detektiv Harper brzy na vlastní kůži zjišťuje, že má co do činění s nebezpečným případem, v němž může být podezřelý kdokoliv. Ať už je to rodinný právník, soukromý pilot, vyhořelá filmová hvězda, stejně jako vlastní dcera zmizelého, nebezpečně půvabná Miranda Sampsonová (Pamela Tiffinová). A jak do toho všeho zapadá posvátná sekta z Mračného chrámu? Než se Harper stačí rozhlédnout, je nedobrovolně pasován do role oběti…

Úspěšný snímek, v němž se Paul Newman poprvé za svou kariéru ujal role soukromého očka, byl natočen na motivy detektivky tzv. „drsné školy“ (hard-boiled) Johna Macdonalda z roku 1949, nazvané Pohyblivý terč. Paul Newman se tak postavou Lew Harpera zařadil po bok slavných otrlých vyšetřovatelů, k jakým patřil Sam Spade, Philip Marlowe či Mike Hammer. Vypravěčsky noirově zabarvený příběh (William Goldman získal za spletitý scénář cenu Edgara Allana Poe), v němž není nouze o paranoidní napětí stejně jako osudové ženy (femmes fatales), patří ke kanonickým titulům kriminálního žánru americké kinematografie. Roku 1975 navázal na Harpera sequel Návrat Lew Harpera.

Napište nám