Příběh dvou bratrů, jejichž osud poznamenal otcův hřích. Podle stejnojmenné chodské trilogie Jana Vrby.
Hrají: K. Černý, L. Boháč, K. Beníško, J. Štěpničková, J. Martin, M. Pilská-Franclová a další. Scénář J. Neuberg. Kamera F. Pečenka. Režie Václav Wasserman.

Bohatý chodský sedlák Záhoř z touhy po majetku zapře nesplacený dluh tří set zlatých. Tvrdí, že je starému sedláku Podestátovi vrátil krátce před jeho smrtí. Dokonce to křivě odpřísáhne před soudem. Oklamaný Podestátův syn varuje Záhoře před božím hněvem. A boží trest Záhořovu rodinu opravdu nemine. Jeho oběťmi se však stanou i dva sedlákovi synové Vondra a Matěj. Láska k jedné ženě je postaví proti sobě; spor se tragicky vyostří poté, co se na scéně objeví právě "prokleté" peníze...

Film podle stejnojmenné románové trilogie Jana Vrby natočil v roce 1938 režisér Václav Wasserman. V hlavních rolích se objevily známé tváře - Ladislav Boháč, Jiřina Štěpničková, Karel Beníško a Karel Černý. Po stejném románu sáhl na sklonku němé éry v roce 1929 režisér Josef Medeotti-Boháč. Kuriozitou je, že tento režisér natočil souběžně s Václavem Wassermanem v roce 1938 německou verzi, ve které z českých herců hrála jen Jiřina Štěpničková.

Napište nám