Drama z první světové války o boji československých legionářů za naši národní a státní nezávislost.
Hrají: L. Boháč, V. Šmeral, V. Trégl, J. Plachý, F. Smolík, M. Ptáková, J. Beránková a další. Scénář J. A. Holman. Kamera J. Střecha a V. Kolátor. Režie Jiří Slavíček a Jan Alfréd Holman.

Ve Škodových závodech, kde se v roce 1914 horečně zbrojí, pracuje dílovedoucí Kalina, otec mladíků Pavla a Jana. Pavel je přívržencem monarchie, Jan naopak hájí myšlenku naší národní samostatnosti. Těsně před mobilizací uteče Jan do Ruska, kde se přidá ke skupině dobrovolníků-legionářů "Česká družina", bojujících proti rakousko-uherské monarchii. Pavel narukuje do rakouské armády. Bratři se znovu setkávají až v červenci 1917 v bitvě u ukrajinského Zborova, která znamenala úspěšný průlom rakousko-uherské fronty.

Podle původního námětu Rudolfa Medka natočil Jiří Slavíček spolu s debutantem Janem Alfrédem Holmanem film Zborov. Záměr připomenout hraným filmem jeden ze symbolů boje o naši národní svébytnost a státnost měl významnou oficiální podporu - zejména jako morální povzbuzení Československé armády. Premiéra filmu, ve kterém se setkáte v hlavních rolích s Františkem Smolíkem, Ladislavem Boháčem, Vladimírem Šmeralem a Jiřím Plachým, se měla konat 28. října 1938. V souvislosti s politickým vývojem se realizace protáhla a film se dostal do kin až v lednu 1939 ve značně okleštěné a pomnichovským poměrům přizpůsobené verzi. I tak byl diváky v těchto pohnutých dobách nadšeně přijímán.

Napište nám