Poručík Borůvka řeší záhadnou krádež magické knihy. Detektivní komedie podle povídky Josefa Škvoreckého Zločin v knihovně rukopisů.
Režie: Ladislav Rychman. Scénář: Ladislav Rychman, Josef Škvorecký. Hrají: Josef Chvalina, Iva Janžurová, Josef Kemr, Lubomír Lipský a další.

Josef Škvorecký měl k detektivce vždy značně blízko. Z jeho prací kritických a estetických připomeňme Nápady čtenáře detektivek, z beletristických pak Smutek poručíka Borůvky. Poručík Borůvka je i hrdinou povídky Zločin v knihovně rukopisů, kterou v roce 1969 převedl do filmové podoby režisér Ladislav Rychman pod názvem Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc? Poručík Borůvka je pověřen případem krádeže velmi cenného rukopisu - Peregrinova pekelného žaltáře, který ohlásila vědecká knihovna, později i zmizením vědeckého pracovníka. Borůvka se zprvu ocitá v bludném kruhu. Knihovna je totiž umístěna ve starém benediktinském klášteře, který je sám o sobě dokonalým bludištěm. Další záhadou jsou pro něho i vztahy mezi zaměstnanci. Podezřelí jsou vlastně všichni: ředitel, který má úzké vztahy k sekretářce, sekretářka, která má úzké vztahy ke kterémukoliv ochotnému muži, vrátný, který se rád napije, kustod, posedlý čarováním a i šest černých dívek, knihovnických pomocnic. Je to vlastně detektivní komedie o zločinu, který zločinem nebyl, a o zločinech, které jimi jsou, ale není na ně momentálně právní postih. Do hlavních rolí si Ladislav Rychman vybral Lubomíra Lipského, Zdeňka Řehoře, Vladimíra Menšíka, Josefa Chvalinu, Josefa Kemra, Ivu Janžurovou a Helenu Růžičkovou. V rolích dívek pak uvidíte Marcelu Mlacovskou, Olgu Blechovou, Zuzanu Šavrdovou, Danu Klosovou, Stanislavu Koutskou a Ivanu Mudrovou. Důležitou roli ve filmu hraje i hudba Jiřího Bažanta a Jiřího Maláska.

Napište nám