Stačí pustit na lidi strach a oni už zbytek dovrší sami. Filmové podobenství režiséra Evalda Schorma.
Hrají: J. Kačer, J. Bek, K. Fialová, B. Šmída, J. Libíček, L. Skořepová a další. Scénář Z. Mahler a E. Schorm. Kamera V. Hanuš.

Do malé vesnice, kterou jakoby kdosi z dálky pořád sledoval, přijede kočovná divadelní společnost, aby zde předvedla biblické pašijové hry. Avšak na divadlo jaksi není vhodná doba. Představení je přerušeno výpadkem elektrického proudu a mezi obyvateli obce se začnou šířit neurčité zvěsti o jakémsi nebezpečí. Obtloustlý Srandista tyto poplašné zprávy s chutí šíří a navádí své kamarády, aby se ukryli ve vagonech na nádraží. Obecní blázen rozdává chamtivým sousedům svůj majetek a výpravčí se záhadně ztratil. Když přijde noc, začne se panika místních ještě stupňovat. Předseda MNV ustaví výbor, který začne rozhodovat, kdo bude evakuován. Když chlapi uspořádají zabijačku a opijí se, naberou události rychlý spád...

Filmové podobenství režiséra Evalda Schorma bylo jasnou reakcí na okupaci Československa ze srpna 1968. Kvůli tomu se dílo ocitlo vzápětí po svém dokončení v trezoru na celých dvacet let a k veřejnosti se dostalo až v červnu 1990. Režisér se premiéry už nedožil.

Napište nám