Není pohřeb jako pohřeb. Některého se mocní velmi obávají. Jeden z vrcholných snímků české kinematografie.
Režie: Zdenek Sirový. Scénář: Eva Kantůrková. Hrají: Jaroslava Tichá, Josef Somr, Božena Böhmová, Ľudovít Kroner a další.

Dlouho zakázaný snímek, natočený podle románu Evy Kantůrkové, se odvíjí ve dvou časových rovinách: vypráví příběh odbojného sedláka, který se vzepřel kolektivizaci a byl donucen vystěhovat se z rodné vesnice, a také okolnosti kolem jeho pohřbu o několik let později v téže vesnici, kam se nikdy neměl vrátit - ani po smrti. Místní mocenská elita se smuteční slavnosti právem obává, průvod truchlících by se totiž snadno mohl změnit v mlčenlivý akt nesouhlasu. Drama dosahující bezmála rozměru antické tragédie zde přivádí na scénu odhodlanou vdovu po zesnulém, která urputně, bez ohledu na ustrašeného služebníka božího a navzdory místním funkcionářům, prosazuje honosnou poslední cestu.

Režisér Zdenek Sirový, jenž baladicky laděný příběh rozložil do tří částí, postihl, jak se "socialismus s lidskou tváří" s tím stalinským rozchází jen v otevřenosti represí, zatímco mocichtivost jeho představitelů zůstává stejná...

Napište nám