Dobromyslný obchodníček si chce jen užít dovolenou. To by ale nesměl narazit na vykutáleného podvodníka, který si z něj udělá pašeráka diamantů.
Režie: Gérard Oury. Scénář: Marcel Jullian. Hrají: Bourvil, Louis de Funès, Venantino Venantini, Beba Loncar a další.
Smolař

Gangsteři přemluví naivního pařížského obchodníčka Bourvila, který se zrovna chystá na svou skromnou dovolenou do Itálie, aby převezl z Neapole do Francie cadillac. Důvěřivý Maréchal netuší, že ve voze jsou ukryty diamanty, které je třeba propašovat přes hranici. To, co mělo být provedeno původně ve vší diskrétnosti a nenápadnosti, se, díky dlouhánovi s foťákem, kloboučkem a křivým nosem, stává rázem středem pozornosti.

V komedii Smolař se podobně jako ve snímku Velký flám sešel Louis de Funes s dalším oblíbeným francouzským komikem Bourvilem. Režisérem této bláznivé parodie na gangsterky je Gérard Oury, autor nesmrtelných komedií jako Velký flám, Pošetilost mocných, Dobrodružství rabína Jákoba či Velký šéf.

Není novinkou, že Česká televize přenasazuje původní české verze na remasterované materiály zahraničních filmů. U tohoto filmu chybí několik závěrečných dialogů. Už se zřejmě nedozvíme, zda byly záměrně vystřiženy či francouzský distributor tehdy dodal zkrácenou verzi.

Protože se jedná o konec závěrečného dialogu Louise de Funese s Bourvilem, rozhodli jsme se, že diváky nepřipravíme ani o tento kousek filmu. Dialog bude dokončen – ovšem s českými podtitulky. Divák tak bude mít jedinečnou příležitost si porovnat hlasy Louise de Funese a Bourvila s jejich kongeniálními českými protějšky Františka Filipovského a Jiřího Brudera. Domníváme se, že tím filmu rozhodně neuškodíme.

Napište nám