Moderní pohádka pro dospělé o kouzelném kocourovi, jehož pohled umí odhalovat pravé charaktery lidí.
Režie: Vojtěch Jasný. Scénář: Jiří Brdečka, Vojtěch Jasný. Hrají: Jan Werich, Emília Vášáryová, Vlastimil Brodský, Jiří Sovák a další.
Až přijde kocour

Dnes již legendární český film Až přijde kocour režiséra Vojtěcha Jasného z roku 1963, v němž hlavní dvojroli nenapodobitelným způsobem ztvárnil Jan Werich, je moderní pohádkou pro dospělé. Její děj se odehrává v malém městečku, které jakoby samo bylo z pohádkové říše. Přijíždí sem kouzelník s krásnou dívkou Dianou a kouzelným kocourem. Kocour má na očích brýle, a když mu je někdo sejme, lidé se pod jeho pohledem zbarví podle svých charakterů a skutků. Lháři a farizejové zfialovějí, zloději zešedivějí, nevěrnice a nevěrníci zežloutnou - a zamilovaní zčervenají jako vlčí mák. Je jasné, že kocoura mají rádi jen ti poslední. A samozřejmě - děti...

Jan Werich měl v šedesátých letech žalostně málo hereckých příležitostí. O to s větší chutí si v "Kocourovi" zahrál role kouzelníka i vypravěče. Společně s Vojtěchem Jasným se podílel i na dialozích. Film byl oceněn mimo jiné Zvláštní cenou poroty na MFF v Cannes. Vojtěch Jasný dostal také v roce 1963 TRILOBIT za režii, Jaroslav Kučera za kameru a Svatopluk Havelka za hudbu.

Napište nám