V každém z nás je kus hrdinství i kus zbabělosti. Kdo může vědět, čeho víc? Peter O’Toole v britském filmu, natočeném podle románu Josepha Conrada.
Dále hrají: E. Wallach, J. Hawkins, J. Mason, D. Laviová, C. Jurgens a další. Režie Richard Brooks.

Když nastupoval jako námořní kadet na jednu z obchodních lodí Jejího Veličenstva královny Viktorie, zdálo se, že má před sebou úctyhodnou, jistou kariéru. A první léta na moři dávala tomuto zdání za pravdu. Jenomže pak přišel ten den, který měl změnit celý jeho život. Člověk se nerodí jako hrdina nebo jako zbabělec, a nikdo si nemůže být jistý, jak se v mezní situaci zachová. Jim selhal. V tom jednom jediném okamžiku, v němž jej ovládl nepřekonatelný, děsivý strach ze smrti, v okamžiku, kdy není čas na rozumovou úvahu a člověk jedná pouze pudově, zakolísal, podlehl, zradil všechny svoje zásady. Zachránil svoji kůži – ale za jakou cenu! Byl mladý, zdravý, silný, stál na prahu života – ale život před ním ležel v troskách. Bude vůbec ještě někdy možné odrazit se od toho dna, na které dopadl?

Film režiséra Richarda Brookse je v pořadí druhou adaptací stejnojmenného dobrodružného románu Josepha Conrada (první, ještě němá černobílá verze vznikla v USA již v roce 1925). Conrad, jeden z největších mistrů anglické prózy přelomu 19. a 20. století (1857–1924), v něm – stejně jako ve většině svých ostatních románů a povídek – zúročil dvacet let, která sám strávil na moři. Anglické obchodní loďstvo musel sice ve věku pouhých sedmatřiceti let pro podlomené zdraví opustit, zkušenosti a dojmy z dosavadního života se však staly nevyčerpatelným zdrojem jeho budoucí literární tvorby.

Napište nám