John Wayne a Robert Mitchum uprostřed rančerské války v Texasu. Klasický americký western.
Dále hrají: J. Caan, Ch. Holtová, P. Fix, A. Hunnicutt, M. Careyová, R. G. Armstrong, Ch. George, E. Asner a další. Režie Howard Hawks.

Režisér Howard Hawks (1896–1977) nebyl sice specialistou na westerny jako např. John Ford, ale k svébytně americkému žánru přispěl několika díly, jež nepochybně patří do pomyslného zlatého fondu, např. Červená řeka (1947) a Rio Bravo (1959). Westerny také svoji dlouhou režijní dráhu uzavřel.

Jeho předposlední snímek El Dorado (1966) vznikl podle románu Harryho Browna, který scenáristicky zpracovala Leigh Brackettová, spisovatelka sci-fi románů a mentorka Raye Bradburyho, jež byla dlouho svými fanoušky kvůli neženskému křestnímu jménu považována za muže.

El Dorado je poklidné texaské městečko, jehož šerif J.P. Harrah (Robert Mitchum) se stane trnem v oku rozpínavému rančerovi, který je odhodlán zmocnit se třeba násilím sousedových pozemků s vodou. Šerif, který se z nešťastné lásky dal na pití, ovšem potřebuje pomoc, a ta přichází v podobě starého přítele, zkušeného pistolníka Thorntona (John Wayne).

Námět snímku není právě původní, ovšem herecké obsazení a Hawksova řemeslná zručnost dávají zapomenout na podobné prohřešky. Důležité jsou typické ingredience žánru, statečnost, odvaha, smysl pro čest a přátelství, a těch je tu požehnaně. Vedle obou hereckých veteránů se ve výrazné úloze mladíka s neobvyklým jménem Mississippi uplatnil tehdy začínající James Caan (např. pozdější představitel Sonnyho Corleoneho v Kmotrovi).

Napište nám