Protiklady se přitahují, ale jejich srážka vždycky bolí
Režie: Miloš Zábranský. Scénář: Rudolf Ráž. Hrají: Ondřej Vetchý, Jiří Schmitzer, Ivana Velichová, Jiřina Třebická a další.

Bratři Bóža (J. Schmitzer) a mladší Dan (O. Vetchý) žijí s matkou ve starém domku a pracují v monotónním tiskárenském provozu. Kromě toho však nemají nic společného. Věřící a obětavý Bóža, mimo jiné nadaný i léčitelskými a telepatickými schopnostmi, neustále tahá nezodpovědného a výtržnického Dana z malérů. Sedřená matka (J. Třebická) však přesto dává přednost Danovi. Oba muži se zahledí do nové kolegyně Magdy (I. Velichová). Zatímco uvážlivý Bóža s ní jen pozvolna navazuje bližší kontakt, Dan se do toho vrhne po hlavě - a podaří se mu dívku svést. Magda s ním dokonce otěhotní. Přes naléhání zklamaného, ale zásadového Bóži ji Dan nedokáže požádat o ruku. Ostatně rukuje na vojnu. I tento bratrův malér Bóža zahladí: vezme si Magdu za ženu sám. Jenže po dvou letech se Dan vrátí...

Film s realisticky zachyceným prostředím, ale s výraznými symbolickými a metafyzickými přesahy natočil v roce 1988 režisér Miloš Zábranský. Snímek patří k nejpozoruhodnějším dílům osmdesátých let. Ondřej Vetchý byl za herecký výkon v roli Dana - mimo jiných ocenění - nominován na Evropskou filmovou cenu.

Napište nám