Vlasta Burian v roli věčně namazaného oficírka, kterého čeká překvapivá kariéra. Nestárnoucí česká komedie.
Dále hrají: S. Marwille, N. Stallich, H. Nováková, J. Marvan, B. Vrbský, L. Hemmer a další. Scénář: V. Wasserman. Kamera: O. Heller. Režie: Martin Frič.

14. dubna letošního roku to bylo přesně sedmdesát let, kdy se v naplněných premiérových kinech začala na celých sedm týdnů promítat komedie režiséra Martina Friče Pobočník Jeho Výsosti. V titulní roli exceloval Vlasta Burian. Jako každý člověk měl i on své libůstky. Patřila mezi ně zejména vášeň pro uniformy všeho druhu. Burian je oblékal na divadle, ve filmu a mnohdy i v soukromém životě. Také v situační frašce Pobočník Jeho Výsosti se objevuje jako nadporučík Patera, který se nešťastně zapletl do skandální aféry nejvyšších kruhů habsburské monarchie.

Námětově vychází tato komedie z divadelní hry E. A. Longena "Kasta pro sebe aneb Travičská aféra nadporučíka Hofrichtera", kterou uvádělo Burianovo divadlo. Do filmové podoby ji převedl osvědčený autorský tandem - scenárista Václav Wasserman a režisér Martin Frič. I tentokrát se Vlasta Burian zavděčil divákům gejzírem nápadů a neopakovatelnou komikou. Písnička Emana Fialy a Jaroslava Mottla v podání Bajo tria "Zapomeň, že se loučíme" se stala hitem tehdejší doby. V dalších rolích si zde zahráli Fričova manželka Suzanne Marwille, Nora Stallich, Jaroslav Marvan a Bedřich Vrbský.

Napište nám