Vysvobodit zakleté princezny ze spárů Černého krále se odváží jen neohrožený Mikeš. Klasická česká pohádka podle Boženy Němcové.
Režie: Petr Švéda. Scénář: Bohumil Steiner, Jaroslav Petřík. Hrají: Pavel Kříž, Petr Čepek, Ján Kroner, Jiří Knot a další.

Kovářský učeň Mikeš (P. Kříž) by se mohl jevit jako docela obyčejný mladík se srdcem na dlani a s odvahou na rozdávání. Má ale také obrovskou sílu a může vrhat kyjem, jenž by jiní ani neuzvedli. Jednoho dne zatouží po dobrodružství, a tak se vydá do světa. Na své cestě potká nejprve mlynářského pomocníka Matěje (J. Knot), který sám roztáčí lopatky mlýna, a poté dalšího siláka Ondřeje (J. Kroner ml.), který zase vlastníma rukama poráží stromy. Tito tři noví kamarádi pak po světě cestují společně a dostávají se do smutného království, kde byly zdejšímu králi uneseny jeho dcery zlým Černým králem (P. Čepek). Mikeš neváhá a rozhodne se tyto tři princezny osvobodit. Ale na této výpravě se kromě samotného Černého krále a babizny bude muset vypořádat také se zlem, které se ukrývá v jeho kamarádech…

Napište nám