Sen o lásce a kráse se rodí uprostřed hladu a morových ran. Filmová adaptace historické novely Miloše V. Kratochvíla.
Režie: Otakar Vávra. Scénář: Miloš Václav Kratochvíl, Otakar Vávra. Hrají: Oldřich Kaiser, Martin Růžek, Jana Hlaváčová, Radoslav Brzobohatý a další.

Film Komediant podle stejnojmenné novely Miloše V. Kratochvíla je situován do bouřlivých let třicetileté války, která zmítala Evropou první poloviny sedmnáctého století. Je to příběh bývalého českého studenta Vavřince, který musel po Bílé hoře opustit Čechy a protlouká se světem. Setkává se s tlupou potulných komediantů, která putuje zpustošeným Německem. V té době si nikdo nemohl být jist zítřkem, i ta nejzapadlejší vesnice se mohla náhle stát dějištěm krvavé tragédie. Vavřinec přináší mezi komedianty svůj nejdražší majetek - rukopis Shakespearovy hry Romeo a Julie...

Režisér Otakar Vávra o hlavní postavě řekl: "Našel své celoživotní poslání - v těch hrůzách chce lidem hrát o kráse a o lásce. Všichni se mu posmívají, zdá se jim to na první pohled nesmyslné, ale postupně svým entuziasmem nadchne obyčejné komedianty, kteří dosud měli jedinou touhu - přežít, neumřít hlady, takže každý z nich pod jeho vlivem nachází smysl života, cosi navíc než jenom existovat..."

Ve filmu dostal velkou hereckou příležitost představitel Vavřince Oldřich Kaiser, který si zahrál po boku Jany Hlaváčové, Martina Růžka, Radoslava Brzobohatého a Dagmar Veškrnové. Premiéra se konala v říjnu 1984.

Napište nám