Příběh vášně a zrady, prožívaný tanečníky flamenca na jevišti i ve skutečnosti. Španělský film.
Hrají: A. Gades, L. del Solová, C. Hoyosová, P. de Lucía a další. Režie Carlos Saura.

Skupina tanečníků flamenca nacvičuje představení na motivy Bizetovy a Mériméeovy Carmen. Stárnoucí choreograf Antonio obsadí do hlavní role tanečnici Carmen, do které je bezhlavě zamilován. Svůdná Carmen se však nehodlá dát spoutat či vlastnit jedním mužem. Antonio shledá, že ve skutečném životě mu jeho milá přidělila roli žárlivého dona Josého.

Stylizovaná atmosféra divadelní inscenace dává divákům možnost ocenit dechberoucí kreace tanečníků Antonia Gadese, Cristiny Hoyosové a Laury del Solové. Pro Sauru typický postup, kdy zaznamenává nejen momenty vlastního představení, ale hlavně atmosféru zkoušek, umožňuje divákovi poznat každého z tanečníků v civilu, aby se nám posléze před očima proměnil ve ztělesňovanou postavu. Osobní příběhy herců se tak proplétají s Mériméeovým dramatem ve věčném příběhu vášně a zrady, sjednocené uhrančivým výkonem kytaristy Paca de Lucíi.

Snímek je plodem Saurovy spolupráce s uznávaným tanečníkem flamenca Antoniem Gadesem. Na filmové plátno převedl Saura jeho inscenaci Lorcovy Krvavé svatby (1981), následující Carmen (1983) se již dočkala oscarové nominace. Saurovu trilogii flamenca uzavřela v r.1986 Čarodějná láska.

Saura se k tanečním filmům vrátil ještě několikrát: v devadesátých letech natočil filmy Flamenco (1995) a Tango (1998), následované tanečně-hudebními snímky Salome (2002), Iberia (2005) a Fado (2007). Saura si v roce 2009 odskočil do světa opery v hudebně-biografickém snímku Don Giovanni, v r. 2010 pak dokončil snímek Flamenco, Flamenco, kterým vzdává nový hold své nejsilnější inspiraci.

Napište nám