Okouzlující bajka, kde se příběh velké lásky a touhy po svobodě prolíná s moudrou nadsázkou a rozverným humorem. Stěžejní mistrovské dílo světové animace od francouzského režiséra Paula Grimaulta.

V obrovském opulentním zámku přebývá král Karel V + III = VIII + VIII = XVI. Tento zakrslý ošklivý despota žije obklopen jen svými vlastními podobiznami a agenty tajné policie. Ale má také jedno tajemství, touží totiž po sličné pastýřce, která je vyobrazena na jedné malbě v jeho paláci. Ta je ale zamilovaná do kominíčka z protilehlého obrazu a jedné noci s ním uprchne. V patách se jim žene králova zlomyslná a nadutá podobizna, která mezitím odstranila neschopného vladaře. Naštěstí je tu ještě světaznalý bonvivánský pan Pták, který se právě díky svému nadhledu z nebeské výšky a nespoutanosti dokáže sebestřednému králi vysmívat, ale také si od něj nic nenechá líbit.

Král a pták je jedno z klíčových děl světové animace a jako silnou inspiraci jej uvádí řada věhlasných umělců, v čele s Hajaem Mijazakim a Isaem Takahatou z japonského studia Ghibli. Nestárnoucí a nadčasový film dodnes uhrane diváky jakéhokoli věku svým vyprávěním, které v sobě spojuje napínavé dobrodružství, delikátní romanci, chytrou bajku oslavující svobodu, ale i burleskní satiru namířenou proti egocentrickým despotům a tyranii. Při tom se většina snímku obejde bez dialogů a zůstává naprosto srozumitelná díky důmyslným vizuálním zkratkám či gagům, které současně pobaví i vypoví mnohé o postavách ve scéně. V dnešní době, kdy animaci dominují uniformní počítačově animované obrazy snažící se evokovat pseudorealismus, o to více uchvátí osobitá vizuální stránka Krále a ptáka. Gigantický zámek, v němž se celý děj odehrává, se vyznačuje skrumáží hypertrofovaných architektonických prvků a spojuje v sobě estetiku historismu s perspektivou surrealismu.

Film původně vznikla koncem třicátých let, ale do své finální podoby byl dokončen až v roce 1980. Animátor Paul Grimault zde znovu spojil síly s populárním básníkem a scenáristou Jacquesem Prévertem. Po společném krátkém filmu Vojáček na motivy pohádky Cínový vojáček Hanse Christiana Andersena pojali plán na volnou adaptaci další Andersenovy klasiky Pastýřka a kominíček, kterou chtěli rozvést do prvního francouzského celovečerního animovaného filmu. Prévert původní příběh o zamilovaných živých soškách pozměnil a provázal s vyprávěním o despotickém vladaři a prostořekém svobodném ptákovi, který se stal hlavní linií připravovaného filmu. Na začátku padesátých let ale došly produkční společnosti finance a v roce 1952 producent bez souhlasu tvůrců uvedl do kin neúplnou verzi pod názvem Pastýřka a kominíček. Během nadcházejícího desetiletí se Grimaultovi podařilo získat práva na film a řadu let pak sháněl prostředky na dokončení snímku v podobě, v jaké jej s Prévertem zamýšleli. To se mu nakonec povedlo a v roce 1980 byl projekt dokončen jako Král a pták. Autorem hudby k filmu je světoznámý polský skladatel Wojciech Kilar.

Česká televize uvádí tento klenot světové kinematografie a kanonické dílo animace v nově remasterované verzi s původním českým kino dabingem.

Napište nám