Z vězení na císařský trůn. Uprchlý pekař Matěj je nedopatřením považován za císaře. A tak se rozhodne převrátit zaběhnuté pořádky vzhůru nohama.
Režie: Martin Frič. Scénář: Martin Frič, Jan Werich, Jiří Brdečka. Hrají: Jan Werich, Nataša Gollová, Marie Vášová, Bohuš Záhorský a další.
Pekařův císař

Císař Rudolf II. objevil Golema, kterého se však nedaří oživit. Pekař Matěj mezitím prchá z hladomorny vstříc neznámé budoucnosti. Když Rudolf vyzkouší "elixír mládí" a usne jako špalek, využije Matěj příležitosti a s Rudolfem si vymění role - všichni v paláci si myslí, že císař skutečně omládl. Matěj je však velmi chytrý, a tak prohlédne pikle spiklenců, kteří se snaží odstranit císaře, a zmocní se šému, jenž může oživit tajemného Golema...

Oblíbená dvoudílná veselohra vznikla v režii Martina Friče v roce 1951. Titulní dvojroli ztvárnil Jan Werich, spolu s ním ve filmu zazářila téměř celá "stará garda" herců z Osvobozeného divadla. Jan Werich spolu s hudebním skladatelem Zdeňkem Petrem napsal píseň "Ten dělá to a ten zas tohle", která se stala velmi populární. Pod návrhy kostýmů byl podepsán slavný Jiří Trnka.

Napište nám