Korupce stejně jako síla peněz nezná hranic. Xavier chtěl jen pomoct svému příteli. To ještě nevěděl, že se zapletl do hry s těmi nejmocnějšími.
Režie: Georges Lautner. Scénář: Michel Audiard. Hrají: Alain Delon, Ornella Muti, Maurice Ronet, Klaus Kinski a další.
Smrt darebáka

Je nad ránem, Paříž se za chvíli začne probouzet. Když u Xaviera náhle zazvoní jeho nejbližší přítel Philippe, ještě netuší, že pro něj začíná nejdelší den jeho života, ve kterém mu splynou další dni a noci. Na vlastní kůži pocítí, co znamená, když se nejvlivnější síly ve státě bojí prozrazení korupce a své okolí "čistí" tím nejjistějším způsobem. I jeho přítel Philippe Dubay se zapletl do této hry a žádá Xaviera, aby mu poskytl alibi. Netuší, že jeho život se může počítat na hodiny.

Policie i všichni ti, o kterých říká záhadný předseda správní rady jakýchsi tajných fondů Tomsky (Klaus Kinski), že to jsou anonymní zájmové a nátlakové skupiny bez tváře, chtějí po Xavierovi dokumenty o korupci a zneužívání státních funkcí. Jde jim totiž o všechno, peníze, moc, postavení a v neposlední řadě i o pověst tolik potřebnou k výkonu nejvyšších politických funkcí. Řada lidí zaplatí za tyto usvědčující listiny cenu nejvyšší a Xavier si je dobře vědom toho, že vydání dokumentů by mu život nezachránilo.

Napište nám