Jakub Arbes v tajemném příběhu ze staré Prahy.
Hrají: V. Preiss, P. Pavlovský, R. Lukavský, J. Riháková, R. Brzobohatý, J. Gýrová, P. Kostka, J. Šulcová a další. Kamera R. Valenta. Scénář a režie Jaroslav Soukup.

Praha, sedmdesátá léta devatenáctého století. Redaktor Národních listů Jakub Arbes (V. Preiss) se pokouší usvědčit vrchniho policejního radu Dederu (J. Pleskot) z křivého svědectví u soudu. Dedera, kterého Arbes považuje za svého osobního nepřítele, totiž popírá, že na zakázaném lidovém shromáždění na Pankráci dal do jeho účastníků střílet. Arbes najde svědky, avšak netuší, že Dedera na něj nasadil špicly a že je před ním neustále o krok napřed. Proti Arbesovi se staví i jeho šéf, majitel Národních listů dr. Grégr (R. Brzobohatý). Ten čeká na půjčku od banky a dobře ví, že si oficiální kruhy nesmí znepřátelit. Jistou útěchu a útěk z tíživé osobní situace poskytuje mladému novináři neznámý mladík jménem Xaverius, který s fanatickým zaujetím zkoumá obraz svého biblického jmenovce v chrámu sv. Mikuláše. Kompozice obrazu prý podle starého malířova dopisu obsahuje mapu k pokladu. Arbes báchorce nevěří, avšak k zajímavému mladíkovi se v jeho pátrání přidá. Když nic jiného, mohla by z toho totiž alespoň vzniknout povídka...

Životopisný snímek scenáristy a režiséra Jaroslava Soukupa z roku 1980 zachycuje období před tím, než Arbesovi začala vycházet literární díla. Před fakty ze spisovatelova života dali autoři přednost zachycení dobové atmosféry, což se jim zdařilo na výjimečně vysoké úrovni.

Napište nám