Baladický příběh ze severomoravského pohraničí roku 1945. Těsně po skončení války sem přichází mladá vdova s dětmi, aby tu začala nový život.
Režie: Karel Kachyňa. Scénář: Vladimír Körner, Karel Kachyňa. Hrají: Jana Švandová, Michal Dlouhý, Marek Mikuláš, Lubomír Kostelka a další.
Cukrová bouda

Novela spisovatele Vladimíra Körnera Zrození horského pramene se stala námětem psychologického filmu Cukrová bouda, který v barrandovském studiu natočil v roce 1980 režisér Karel Kachyňa. Tematicky se film vrací do období těsně po skončení druhé světové války, do doby, kdy řada lidí ve zcela nových podmínkách budovala svůj život od základů. Takový je i osud hlavní představitelky mladé vdovy Přibylové, která se krátce poté, co byl její manžel v posledních dnech války zastřelen, přestěhuje se svými dvěma syny do malé, téměř opuštěné severomoravské vesničky, aby se zde pokusila znovu začít žít. Ocitla se náhle v neznámém drsném kraji mezi neznámými lidmi. Doba byla složitá, v kraji ještě řádily zbytky fašistických band. V tento čas se Ondra, starší ze dvou synů, seznamuje s německým antifašistou Bartlem, který se nedávno vrátil z koncentračního tábora. Později mezi nimi vzniká silné pouto, které přeruší až tragická událost...

Kameramanem tohoto poetického, baladicky laděného příběhu je Jan Čuřík, vynikající herecké výkony odvedli Miroslav Macháček, Lubomír Kostelka a Jana Švandová.

Napište nám