Příběh o hledání vlastní cesty ke štěstí v mistrovském filmovém přepisu stejnojmenné divadelní hry Viléma Wernera.
Režie: Martin Frič. Scénář: Václav Wasserman. Hrají: František Smolík, Lída Baarová, Zdeňka Baldová, Ladislav Boháč a další.

V čele tradiční středostavovské rodiny třicátých let minulého století je přísný otec, profesor Václav Junek, který ctí obecné pojetí etických principů. Proti otci stojí jeho čtyři děti, které se rozhodnou opustit zdánlivě pevný břeh domova a pustit se na kalné moře života, ať již jejich cesta přinese cokoliv...

Na přelomu let 1936-37 natočil Martin Frič mistrovský přepis hry Viléma Wernera Lidé na kře, která měla premiéru ve Stavovském divadle v roce 1935 a s úspěchem ji uvádělo i Národní divadlo. Také v sálech biografů sklízela ovace filmových diváků. Zasloužilo se o to i zdařilé obsazení hlavních rolí. Jako otce si Martin Frič vybral bravurního Františka Smolíka, který v této roli zazářil již na jevišti. Za skvělý výkon před kamerou byl v roce 1937 vyznamenán Filmovou cenou. Jeho děti rovněž výborně zahráli Lída Baarová, Ladislav Boháč, Ladislav Pešek a Hana Vítová, paní profesorovou pak Zdeňka Baldová. Ve filmu zazní známá skladba Jaroslava Ježka Echoes of a Music Hall.

Napište nám