Jane Fondová bere zákon do vlastních rukou v titulní roli americké westernové komedie, oceněné Oscarem.
Dále hrají: L. Marvin, M. Callan, D. Hickman, T. Nardini, J. Marley, R. Denny a další. Režie Elliot Silverstein.

Román Roye Chanslora Balada o Cat Ballou (1956) byl vážně napsaným westernem, podobně jako jeho předchozí kniha Johnny Guitar, jež byla rovněž zfilmována. Po několika nerealizovaných projektech jeho filmové podoby (mj. jako muzikál s Burtem Lancasterem!) vznikla až v polovině 60. let jeho satirická podoba pod názvem Cat Ballou (u nás uvedená v kinech s desetiletým zpožděním jako Dívka ze Západu).

Titulní hrdinka, učitelka Catherine "Cat" Ballou, která ví o Divokém západě jen to, co si přečetla v laciných románech, se vrací na rodný ranč. Ten je kvůli vlastnímu zdroji vody terčem zájmu proradného sira Percivala, jenž ovládá blízké městečko Wolf City i se zkorumpovaným šerifem Cardiganem. Po otcově vraždě si Cat najme známého pistolníka Kida Shelleena, aniž tuší, že se z něho stal beznadějný opilec. Brzy zjišťuje, že se práva nedomůže, a tak se sama postaví mimo zákon.

Dívka ze Západu patří dodnes mezi oblíbené westernové parodie a už při svém premiérovém uvedení byla příznivě přijata jak filmovými odborníky, tak i diváky. Titulní úlohu vytvořila Jane Fondová, ale popravdě řečeno byla naprosto zastíněna skvělým hereckým výkonem Lee Marvina, který ztělesnil jednak opilce Shelleena a jednak nelítostného zabijáka s umělým nosem Toma Strawna. Marvin za svoji pozoruhodnou hereckou kreaci získal řadu ocenění, mj. Oscara, Zlatý glóbus, Cenu BAFTA a Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně. Film dostal ještě další čtyři oscarové nominace (nejlepší scénář podle předlohy, střih, hudební aranžmá a píseň The Ballad of Cat Ballou), které však neproměnil.

Transformaci celého příběhu do podoby úsměvné lidové balady podkreslují písně v podání dvojice pouličních zpěváků Nata Kinga Colea a Stubbyho Kaye. Pro Nata Kinga Colea to bylo poslední vystoupení ve filmu, neboť během jeho dokončovacích prací zemřel na rakovinu plic.

Napište nám