Terezie Brzková v roli venkovské ženy, která se rozhodla zachránit rodinnou čest. Filmový přepis povídky Jaroslava Havlíčka Skleněný vrch.
Dále hrají: F. Smolík, J. Štěpničková, R. Hrušínský, J. Plachta, J. Průcha, V. Řepa a další. Scénář: K. Steklý. Kamera: K. Degl, J. Blažek. Režie: Martin Frič.

Český psychologický film Barbora Hlavsová z roku 1942 patří jak námětem, tak i zpracováním k nejpozoruhodnějším filmům, natočeným v době nacistické okupace. Jde o adaptaci povídky Skleněný vrch Jaroslava Havlíčka, kterou podle scénáře Karla Steklého natočil režisér Martin Frič. Nespornou zásluhu na úspěchu má i Terezie Brzková v roli venkovské ženy, bojující za záchranu cti svého rodu. Její postava, bezprostředně spjatá s českým prostředím a českou krajinou, se stala ztělesněním nejryzejších lidských hodnot. Vlasteneckou stránku filmu podtrhla exteriérová kamera Karla Degla a hudba Jaroslava Křičky a Miloše Smatka, která vychází z českých klasiků. Ve filmu uvidíte také Jiřinu Štěpničkovou, Rudolfa Hrušínského, Františka Smolíka a Jindřicha Plachtu.

Napište nám