Na kámen platí dynamit, na starého protivu dobré slovo. Jindřich Plachta v české veselohře o tom, jak krásný může být život, máte-li přátele.
Režie: Vladimír Slavínský. Scénář: František Vlček. Hrají: Jindřich Plachta, Jaroslav Marvan, Jana Romanová, Raoul Schránil a další.

Režiséři, kteří v době okupace mohli ještě pracovat, hledali vhodná témata a formu, jak oslovit českého diváka a jak posílit jeho národní a mravní vědomí. Byla to především díla českých klasiků, historické náměty, ale i filmy, které zdůrazňovaly základní mravní hodnoty lidského života - porozumění, pomoc, laskavost, lásku. K takovým patří i Slavínského film z roku 1941. Hlavními aktéry příběhu jsou dobrosrdečný lamač kamene Fábera a nerudný majitel lomu Bartoš, kterému Fábera pomůže, když ho najde u řeky s poraněnou nohou. Ujme se ho, aniž by věděl, o koho skutečně jde. Zatrpklý továrník v příjemné rodinné atmosféře "roztaje" a pozná, jak krásný může být život, máte-li přátele a konáte-li dobro...

Skalák Fábera je další z dobráckých postav, které byly Jindřichu Plachtovi obzvláště blízké. Výborným spoluhráčem mu byl Jaroslav Marvan jako továrník Bartoš, nezapomenutelná je i dvojice nezbedů a svérázných zpěváčků v podání bratrů Blahníkových.

Napište nám