Marcello Mastroianni v roli zamilovaného barona Cefalu v nesmrtelné tragikomedii Pietra Germiho. Italský film.
Dále hrají: D. Roccaová, S. Sandrelliová, L. Trieste, A. Cardileová, L. Buzzanca a další.

Nebylo lepší části Itálie, kterou si mohl v roce 1961 Pietro Germi zvolit pro svou nesmrtelnou satirickou komedii, než Sicílie. Instituce manželství tu byla a je velmi ctěna a i podle zákona byly tresty pro krevní odplaty za nevěru velmi nízké. Nevěra sama měla totiž jako zločin mnohem větší váhu.

Proto zamiloval-li se vážený občan baron Ferdinando Cefalu do své mladičké příbuzné, neměl jinou volbu, byv ženat, než se své ženy zbavit. Ale jak? To ovšem pro cílevědomého a stále lehce povzneseného barona v nezapomenutelném podání Marcella Mastroianniho nebude žádný problém.

Komedií Rozvod po italsku, již Pietro Germi natočil v roce 1961, založil nový žánr tzv. "komedie po italsku", jež byla zejména u nás v šedesátých a sedmdesátých letech nejoblíbenějším importem italské kinematografie v našich kinech.

Zásluhu na její popularitě má samozřejmě kromě skvělého režiséra především superhvězda italského (i světového) filmu, nezaměnitelný, neodolatelný Marcello Mastrioianni. Rozvod po italsku natočil právě rok poté, co se stal hvězdou díky roli bulvárního novináře, potácejícího se v kolotoči opulentních zábav vyšší společnosti, ve Felliniho filmu Sladký život. Za Rozvod po italsku získal kromě jiných ocenění nominaci na Oscara za Nejlepší mužský herecký výkon (první nominaci celkem ze tří, kterých se mu za celou kariéru dostalo, což ho vyneslo na první příčku žebříčku nominací zahraničních herců na toto nejvyšší americké ocenění).

Napište nám