Co všechno musí podstoupit prostá žena, aby dostala k oltáři zhýralého boháče?
Režie: Vittorio De Sica. Scénář: Renato Castellani, Tonino Guerra, Leonardo Benvenuti, Piero De Bernardi. Hrají: Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Aldo Puglisi, Tecla Scarano a další.
Manželství po italsku

Domenico Soriano je úspěšný obchodník a v podání Marcella Mastroianniho též neodolatelný ctitel ženských půvabů. Mladičkou Filomenu potkal v jednom neapolském nevěstinci za 2. sv. války. Pak se jejich cesty nakrátko rozešly, po válce se však náhodou potkali znovu a tehdy se zrodil vztah, který vydržel 22 let. Filomena se stala jeho milenkou a v době, kdy byl Domenico na cestách, dokonce vedla jeho obchody. A po všech těch letech si jednoho dne ten starý kocour přijde, že se ožení s nějakou mladou holkou! To tedy Filomena nemůže nechat jen tak!

Nesmrtelnou filmovou adaptaci divadelní komedie Eduarda De Filippa "Filumena Marturano" natočil v roce 1964 hvězdný italský režisér Vittorio De Sica a do hlavních rolí obsadil Sophii Lorenovou a Marcella Mastroianniho. Americká filmová akademie nominovala film v témže roce na Oscara a o rok později získali producent Carlo Ponti i oba hlavní představitelé italské filmové ocenění – Donatellova Davida.

Napište nám