Filmová balada o lásce, věrnosti a zradě, natočená na motivy pohádky Jana Drdy.
Režie: Jiří Weiss. Scénář: Jiří Weiss, Otomar Krejča. Hrají: Josef Bek, Zdeněk Braunschläger, Radoslav Brzobohatý, Karla Chadimová a další.

Český film Jiřího Weisse Zlaté kapradí je filmovou adaptací stejnojmenné pohádky Jana Drdy ze sbírky České pohádky. V baladě o lásce, věrnosti a zradě se prolíná reálný svět lidí s pohádkovou říší lesních víl, strážkyň nejvzácnějšího lesního pokladu - zlatého kapradí. Tragickým hrdinou příběhu je prostý ovčák Jura (V. Olmer), který o svatojánské noci s pomocí zlatého kapradí získá lásku lesní víly Lesanky (K. Chadimová). Zradí ji však pro vášeň ke krásné a vznešené generálově dceři (D. Smutná), pro kterou se třikrát vydává do tureckého ležení pro kořist. Nakonec je po zásluze potrestán - Lesanka je něj navždy ztracena.

Film se tematicky i žánrově odlišuje od všeho, co Jiří Weiss natočil doma i během pobytu v zahraničí. O možnost realizace Drdova pohádkového námětu režisér usiloval několik let. Přistoupil k ní zcela nekonvenčně a osobitě - pokusil se v pohádkové formě vyjádřit drama lidského srdce a zdůraznit romantickou poezii milostného příběhu. Film reprezentoval československou kinematografii na MFF v Benátkách v roce 1963.

Napište nám