Karel Höger ve filmovém přepisu novely Františka Hrubína o šanci stárnoucího muže začít znovu.
Režie: Otakar Vávra. Scénář: František Hrubín, Otakar Vávra. Hrají: Karel Höger, Eva Límanová, Slávka Budínová, Ilja Prachař a další.

Námětem filmu Zlatá reneta je stejnojmenná vzpomínková novela Františka Hrubína, kterou autor spolu s režisérem Otakarem Vávrou v polovině šedesátých let volně přepracovali do filmového scénáře. Vyprávějí v ní o krátkém návratu stárnoucího muže do vesnice, v níž prožil mládí, o pokušení navázat tam, kde kdysi před lety skončil, o iluzích a rozčarování. Znovu si oživuje historii velké lásky k dívce, s níž se vlastní vinou rozešel. Dá se začít znovu, napravit omyl, kterého se dopustil?

Pro hlavní roli si Otakar Vávra vybral výborného Karla Högera, který v tomto filmu podal jeden ze svých největších výkonů před kamerou. Dále se setkáte se Slávkou Budínovou, Evou Límanovou, Iljou Prachařem a Věrou Tichánkovou. Film Zlatá reneta reprezentoval naši kinematografii na mnoha mezinárodních filmových festivalech. Nejvyššího uznání se mu dostalo v San Sebastiánu, kde získal v roce 1965 kromě Velké ceny Zlaté mušle ještě dvě další ocenění – Cenu FIPRESCI a Cenu CIDALC.

Napište nám