Vlasta Fabianová a Jindřich Plachta v úsměvném příběhu o záhadném zmizení váženého středoškolského profesora.
Dále hrají: V. Voska, O. Musil, F. Kreuzmann, F. le Breux, J. Seník, F. Filipovský a další. Scénář: A. J. Urban, A. Urbanová. Kamera: V. Hanuš. Režie: František Sádek.

Poklidný život maloměsta rozvíří svým příjezdem herečka Erna di Garmo, představitelka Červené ještěrky ve stejnojmenné operetě, která způsobí v místním divadle v Pěnicích senzaci. Její jméno je spojováno se záhadným zmizením váženého středoškolského profesora Bláhy, s nímž byla viděna před představením. Po Bláhovi zůstal jen klobouk na vodě a v něm milostný lístek adresovaný Červené ještěrce...

Úsměvný film podle romaneta Jiřího Mařánka natočil v roce 1948 herec, scenárista a režisér František Sádek. Váženého pana profesora přírodopisu hrál Jindřich Plachta, okouzlující herečku pak Vlasta Fabianová, která se narodila ve Lvově 29. června před devadesáti lety. Pro film ji objevil režisér Otakar Vávra, který jí v roce 1940 nabídl malou roli Ríšovy bytné v adaptaci Mrštíkovy Pohádky máje. Již tehdy učarovala diváky svým půvabem a nádherným sytým altem. Později byla často obsazována do rolí nebezpečných krasavic, vznešených, svůdných a snově záhadných dam (Prstýnek, Housle a sen, Krakatit), ale i do rolí zemitých žen s obrovskou chutí k životu a se smyslem pro humor (Anděl na horách, Páté kolo u vozu, Srpnová neděle). Vlasta Fabianová zemřela 26. června 1991.

Napište nám