Věrné milování Širín a Ferchada v romantickém filmu režiséra Václava Kršky.
Režie: Václav Krška. Scénář: Nazim Hikmet, Václav Krška. Hrají: Otýlie Beníšková, Vlasta Fialová, Apostol Karamitev, Přemysl Kočí a další.

Námětem romantického pohádkového filmu Legenda o lásce je láska sesterská, láska milenecká a konečně i láska k lidem. Vládkyně orientálního města Arzenu Mechmene Banu obětuje krásu své tváře za záchranu života těžce nemocné mladší sestry. Obě sestry se zamilují do mladého malíře Ferchada. Mechmene propadne žárlivosti, když zjistí, že se Ferchad zamiloval do uzdravené Širín. Vládkyně mu slíbí sestřinu ruku, až když ze železné hory vytryskne pramen zázračné vody, bez které město Arzen umírá žízní. Deset let se Ferchad probíjí nepropustnou skálou a jeho láska k Širín se stává láskou ke všem lidem...

Pohádkový námět se stal pro režiséra Václava Kršku vítanou změnou. Ateliérové scény vznikly na Barrandově, exteriéry na různých místech v Bulharsku. V hlavních rolích uvidíte Vlastu Fialovou, Janu Rybářovou, Apostola Karamiteva, kterého mluví Václav Voska, Otýlii Beníškovou, Přemysla Kočího a Františka Smolíka.

Napište nám