Veselý příběh o kupci hlupci, vandrovných studentech a sličné Bětulince. Česká hudební komedie na motivy divadelní frašky Václava Klimenta Klicpery.
Režie a scénář: Alfréd Radok. Hrají: Josef Kemr, Saša Rašilov, Alena Kreuzmannová, Theodor Pištěk a další.

Hrdiny veselého příběhu jsou dva chudí studenti Strnad a Křepelka. Utěšují se tím, že Křepelka má dědit, ale posléze se ukáže, že dědictvím je jen starý klobouk. Mladík hledá pomoc u svého příbuzného, kupce Koliáše, který je opatrovníkem krásné Bětušky. Křepelka se do dívky ihned zamiluje, ale starý lakota nechce o chudém synovci ani slyšet. Strnad nakonec přijde s nápadem, jak pomocí klobouku chamtivého kupce napálit...

Prostý příběh dvou přátel, kteří vyzráli nad hloupým lakomcem, napsal jako divadelní hru Václav Kliment Klicpera v roce 1817. V roce 1952 natočil významný český režisér Alfréd Radok podle této předlohy hudební komedii, dnešními měřítky spíše muzikál. Film byl na svou dobu natočen odvážně, s mnoha moderními jevištními prvky. Do role hrabivého a chorobně lakotného Koliáše obsadil režisér Sašu Rašilova, do rolí studentů Josefa Kemra a Zdeňka Dítě. Rozmarné vyprávění doprovází původní hudba Jiřího Sternwalda, který je zároveň autorem písňových textů.

Snímek uvádíme při příležitosti 100 let od narození režiséra Alfréda Radoka.

Napište nám