Mrtvý okupant – dobrý okupant. Ale nesmí ztuhnout na podlaze vašeho bytu. František Filipovský a Jaroslav Marvan v bláznivé okupační grotesce.
Režie: Josef Mach. Scénář: Josef Mach, Petr Nedoma, Vladimír Neff. Hrají: František Filipovský, Jaroslav Marvan, Eduard Linkers, Jana Dítětová a další.

Příběh ztřeštěné okupační komedie vypráví o dobrodružství dvou pražských tramvajáků, Martina Plechatého a Petra Nového, kteří se snaží zachránit před malérem svou sousedku Věru. Nedopatřením však přitom zabijí příslušníka jednotek SA, který Věru vydíral. A tak v nejrůznějších schránkách přepravují jeho tělo z místa na místo, aby je "uklidili". Ve městě, přeplněném okupanty, však neustále hrozí nebezpečí prozrazení. A to ještě není nic proti tomu, když se domněle mrtvý SA-Mann probere k životu...

Námět filmu napsal spolu s režisérem Vladimír Neff, ukrytý pod pseudonymem Petr Nedoma. Režisér Josef Mach natočil tento mimořádně zdařilý a zábavný film s groteskní nadsázkou krátce po válce, v roce 1947. O výsledek snímku se zasloužilo také herecké obsazení, v němž se objevila dlouhá řada oblíbených filmových hvězd - Jaroslav Marvan, František Filipovský, Stanislav Neumann, ale i Jana Dítětová a Eduard Linkers. Tropit si legraci z tragických okupačních poměrů si ovšem - na rozdíl od francouzských filmařů - u nás jen tak někdo netroufl. Kromě filmu Nikdo nic neví se válce s komediální nadsázkou věnoval jen film Velký případ (1946), a až po více než padesáti letech se o něco podobného pokusili tvůrci komedie Stůj, nebo se netrefím (1998).

Napište nám