Mozaika veselých i vážných příhod třiceti děvčat před maturitou.
Hrají: H. Čočková, E. Steimarová, N. Maslovová, K. Urbánek, V. Hlavatý, Z. Rozsypalová, S. Gasnárková, S. Matyáš a další. Scénář J. Pinkava a M. Šimek. Kamera J. Kolín. Režie Josef Pinkava.

Filmy ze středoškolského prostředí našly v našich kinech vždy vděčné obecenstvo. Diváci si vzpomenou na řadu těchto filmů, natočených před druhou světovou válkou - od Vančurova studentského dramatu Před maturitou (1932) až po několik populárních veseloher, inspirovaných študáckými příhodami z knih Jaroslava Žáka, např. Škola základ života, Cesta do hlubin študákovy duše, Studujeme za školou aj., které vznikaly na počátku okupace.

Na tuto tradici se snažil navázat i český film režiséra Josefa Pinkavy z roku 1964 Neobyčejná třída. Jde o adaptaci stejnojmenné literární prvotiny Danielle Duškové, která vycházela na pokračování v časopise Mladý svět a zaujala neotřelým pohledem na generaci středoškoláků. Při nezbytné redukci látky zachovává Pinkavův film formu pestré mozaiky veselých i vážných příhod, které zažijí dívky nejvyšší třídy dvanáctiletky v posledním roce svých studií.

Napište nám