Oldřich Nový v zajetí funkcí. Česká komedie.
Režie: Martin Frič. Scénář: Zdeněk Endris, Alice Valentová, Miloš Forman, Martin Frič. Hrají: Zdeňka Baldová, Běla Jurdová, Oldřich Nový, Theodor Pištěk a další.

Tiskárenský sazeč Jaroslav Patočka (O. Nový) je na nějakou dobu v Praze sám s dospívajícím synem Pepíkem. Paní Patočková totiž odjela do Příbrami k dceři, která má každým dnem rodit. Patočka je člověk, který nedokáže nikomu říct ne. Když se omylem ocitne na parníku, který odváží zaměstnance tiskáren na rekreaci, přijme funkci vedoucího výpravy místo opožděného kolegy Kalouska (F. Kreuzmann). Pro velký úspěch zájezdu se pak na Patočku začnou hrnout další a další funkce: muž se stane sociálním, kulturním i sportovním referentem, vedoucím kurzu první pomoci a také domovním důvěrníkem. A všichni kolem něj to patřičně využívají. Jenže kdo chce stihnout všechno, nakonec nestihne nic...

Veselohra režiséra Martina Friče je jedním z mála filmů, ve kterých se Oldřich Nový ukázal v jiné než milovnické roli. Na scénáři s režisérem spolupracoval student dramaturgie a scenáristiky pražské FAMU, budoucí filmař světového formátu Miloš Forman.

Napište nám