Středověká kronika o střetnutí náboženského fanatismu s touhou po svobodném životě.
Režie: František Vláčil. Scénář: Vladimír Körner, František Vláčil. Hrají: Petr Čepek, Jan Kačer, Zdeněk Kryzánek, Věra Galatíková a další.
Údolí včel

Děj historického filmu Františka Vláčila se odehrává v druhé polovině 13. století. Zemanského chlapce Ondřeje zaslíbil jeho otec již v dětském věku Bohu – Řádu německých rytířů, aby tak vykoupil svou vlastní vinu. Po letech strádání a odříkání však mladík poznává, že existuje ještě jiný svět než ten, který poznal v masivních zdech řádového hradu kdesi na severu. Zatouží po rodném Vlkově a pokusí se o návrat. Je však pronásledován rytířem Arminem von Heide, bývalým přítelem, který chce potrestat jeho selhání...

Tragicky laděný snímek z drsného středověku podle námětu Vladimíra Körnera vznikl v roce 1967. Je složitou alegorií na téma bezohledné moci a snahy člověka vymanit se z jejího vlivu. Poetické filmové vidění, sugestivní výtvarná stylizace, dějová dramatičnost a vynikající herecké výkony Petra Čepka a jeho protihráče Jana Kačera v roli rytíře Armina se zasloužily o to, že tento snímek právem patří do pokladnice českého filmového umění.

Napište nám