Karel Höger a Dana Medřická v příběhu o osudové životní zkušenosti.
Režie: Václav Krška. Scénář: Oldřich Daněk. Hrají: Karel Höger, Dana Medřická, Jarmila Smejkalová, Alena Kreuzmannová a další.

Nerudný a zatrpklý důlní inženýr Štěrba (K. Höger) se důrazně postaví proti návrhu kolegy ing. Vochoče (S. Matyáš) otevřít znova těžbu ve starém dole. Vochočův plán je precizně připravený a mohl by vyřešit řadu problémů. Štěrba však nemíní nikomu nic vysvětlovat, s nikým se nechce bavit, jeho jediným útočištěm je hospoda a jediným přítelem sklenka alkoholu. Odbývá kolegyni Vilmu (D. Medřická), která jediná má pro něj pochopení, rezignoval i na vztah s manželkou (J. Smejkalová). Nikdo netuší, že má velmi pádné důvody, aby Vochočovi a ostatním v jejich záslužné iniciativě bránil...

Hic sunt leones – zde jsou lvi, tak označovali staří Římané na mapách neprobádaná místa. Stejnojmenný film Václava Kršky v přeneseném smyslu mluví o neprobádaných oblastech lidské duše. Autoři filmu (mj. debutující scenárista Oldřich Daněk) však zároveň ukázali beznadějný boj na slovo vzatého odborníka s malostí, nevzdělaností, šikanováním a dalšími typickými atributy tehdejší tuhé diktatury. Film byl proto po ostré ideologické kritice na banskobystrickém festivalu v roce 1959 stažen z kin. Václav Krška pak delší dobu pracoval jen v dabingu a později si již vybíral neproblematické náměty.

Napište nám