Radovan Lukavský jako geniální detektiv, ale mizerný hudebník v hlavní roli české filmové komedie.
Dále hrají: V. Voska, V. Fialová, M. Rosůlková, B. Záhorský, E. Kohout, P. Landovský, J. Kemr, V. Brodský a další. Scénář I. Hurník a Š. Skalský. Kamera J. Šámal. Režie Štěpán Skalský.

Geniální detektiv Sherlock Holmes sbírá za boj proti zločinu ty největší pocty, avšak jednoho dne se příteli doktoru Watsonovi svěří, že jeho životním cílem je něco jiného. Řešení kriminálních záhad mu díky úžasné schopnosti dedukce jde jaksi samo, a právě proto by chtěl dosáhnout úspěchu v oboru, kde si své renomé musí pracně vydobýt. Ve skutečnosti se chce stát houslistou. Každý, kdo jen trochu hudbě rozumí a má hudební sluch, však okamžitě pozná, že věhlasný detektiv je v hudbě prachmizerným amatérem bez talentu. Holmes se přesto snaží proniknout na koncertní pódia a získat si respekt hudebního světa. Jeho snaha je samozřejmě marná. Zatímco krádeže a vraždy řeší jen tak mimochodem, s houslemi se až dojemně lopotí...

Česká filmová komedie režiséra Štěpána Skalského vznikla podle čtyř povídek skladatele, hudebního pedagoga a spisovatele Ilji Hurníka.

Nejslavnějšího detektiva všech dob ztělesnil Radovan Lukavský, který by se letos 1. listopadu dožil 90 let.

Napište nám