Osudy nájemníků domu U dvou slunců ve filmu na motivy Povídek malostranských Jana Nerudy.
Hrají: J. Spal, J. Průcha, J. Kurandová, K. Höger, F. Kreuzmann, S. Svozilová, J. Mareš, J. Romanová, B. Waleská, Z. Procházková, B. Záhorský, M. Nedbal a další. Scénář J. A. Novotný a J. Krejčík. Kamera V. Hanuš. Režie J. Krejčík.

Nejkrásnější období svého života, dětství a mládí, prožil Jan Neruda na Malé Straně. Té také věnoval své nejznámější prozaické dílo: Povídky malostranské. Vzpomíná na svérázné postavičky a figurky, na idylu i lidské tragédie.

V roce 1947 adaptoval debutující režisér Jiří Krejčík úvodní povídku Týden v tichém domě. Vypráví o příhodách nájemníků starého domu U dvou slunců tak, jak se udály na přelomu 50. a 60. let devatenáctého století.

Každá rodina žije svými problémy a přitom se všechny příběhy vzájemně prolínají. Paní domácí Eberová (S. Svozilová) líčí na bohatého nápadníka pro svou stárnoucí dceru Matyldu (B. Waleská), mladý básník a nezbedný úředník Václav Bavor (J. Spal) sní o novinářské kariéře. Dr. Loukota (K. Höger) se dvoří slečně Josefince (Z. Procházková), zatímco jeho bytná ho nenápadně směřuje k vlastní dceři Klárce (J. Romanová). Jako na dlani tu máme život lidí té doby i obrázek tehdejších mravů a zvyklostí...

Napište nám