Učňovská a nespoutaná léta Karla IV. Aneb jak to určitě nebylo.
Režie: Karel Steklý. Scénář: Jan Procházka. Hrají: Jaromír Hanzlík, Daniela Kolářová, Oldřich Velen, Vilém Besser a další.
Slasti Otce vlasti

Budoucí Otec vlasti Karel (J. Hanzlík) tráví léta dospívání na francouzském dvoře ve společnosti své snoubenky Blanky z Valois (D. Kolářová). Věnuje se vzdělávání ve všech možných oblastech, od historie po šermování. Jednoho dne jej však otec Jan Lucemburský (M. Kopecký) povolá do Itálie, kde bojuje s řadou měst. Ještě před příchodem do města Luccy, kde právě Jan Lucemburský sídlí, se mladičký Karel dostane do nerovné bitvy s Janovými odpůrci. Díky svému důvtipu a velké dávce štěstí z ní však vyjde jako vítěz. Štěstí při něm ostatně stojí i nadále, hlavně proti zrádným italským šlechticům, kteří na kralevice zosnovali atentát. Jan Lucemburský je na svého rozpustilého potomka patřičně hrdý, a tak ho jmenuje markrabětem a pošle ho do Čech, aby se tam ujal vlády. Karel však prožije ještě mnoho klukovských dobrodružství, než se z něj stane uznávaný panovník a milovaný vladař...

Historická kostýmní komedie režiséra Karla Steklého vznikla podle několika motivů ze známých Karlštejnských vigilií Františka Kubky.

Napište nám