Českoslovenští občané bojují proti nedobrovolné emigraci. Český film.
Hrají: J. Dohnal, L. Pešek, A. Klimša, J. Mareš, B. Obrová, B. Záhorský, R. Hrušínský a další. Scénář J. Kadár, E. Klos a F. B. Kunc. Kamera R. Milič. Režie Ján Kadár a Elmar Klos.

Ostravský inženýr Prokop a poslanec Horvát vedou spor kvůli otevření nového průmyslového závodu. Kvůli tomu se oba vydají letadlem do Prahy. Jejich cesta však neskončí na ministerstvu, nýbrž na americké vojenské základně poblíž Mnichova. Prokopův asistent Šimáček je totiž ve skutečnosti americký agent, který ve spolupráci se dvěma piloty organizoval hromadný útěk československých občanů na Západ. Američané už předem počítali s tím, že útěk využijí proti socialistickému bloku. Akce se však zkomplikovala a kromě několika emigrantů se do letadla dostali především nic netušící lidé. A ti se chtějí co nejdřív vrátit domů. Americkým důstojníkům nezbývá, než na unesené občany pořádně přitlačit, aby si svůj návrat rozmysleli...

České drama Únos patří k málo známým dílům oscarové režisérské dvojice Ján Kadár a Elmar Klos. Ve skutečnosti tvoří jakousi černou položku v jejich filmografii. Film totiž ve všem vychází vstříc ideologickým požadavkům tehdejší komunistické diktatury. V tomto směru je dokonce natolik angažovaný a až naivní, že totalitní komunistickou ideologii nechtěně zesměšňuje. Patrně i to bylo důvodem, že za čtyři desetiletí komunistické vlády se Únos objevil v televizi jen jednou, a to v roce 1970.

Česká televize tímto titulem otevírá třídílný filmový cyklus Před železnou oponou, který je komplementárně doplněn cyklem amerických filmů, nazvaným Za železnou oponou. Protipólem Únosu bude drama Elii Kazana Muž na laně, které mohou diváci zhlédnout tentýž den na ČT 2. V následujících týdnech uvedeme dvojici filmů s tematikou vojenskou (Dnes večer všechno skončí a Zelené barety) a náboženskou (Králíci ve vysoké trávě a Satan nikdy nespí).

Napište nám