Z bastarda nejmocnějším sedlákem. Protektorátní doba nahrála outsiderovi vesnice, a tak se ho sousedé pro jistotu chtějí zbavit...
Režie: Vladimír Michálek. Scénář: Jiří Křižan. Hrají: Olaf Lubaszenko, Boguslaw Linda, Jiří Bartoška, Agnieszka Sitek a další.
Je třeba zabít Sekala

V létě roku 1943 do moravské vesnice uprostřed Hané jako by válečné události ještě ani nedolehly. Dvanáct bohatých statkářů zde žije ve strachu z nemanželského syna jednoho z nich. Sekal má za sebou krušné dětství nemanželského dítěte, kterým všichni pohrdají, nic mu nepatří, slušné děvče si ho ani nevšimne. Je zatrpklý a krutý, nenávidí všechno a všechny. S protektorátem přišel jeho čas. Udává sedláky ze zločinů proti Říši a za odměnu dostává jejich majetky. Sedláci v obavách nejen o majetek, ale i ze strachu o život, dospějí k rozhodnutí, že je třeba se Sekala zbavit. K samotnému činu však využijí kováře Juru Barana, který se ve vesnici skrývá před německými okupanty. Oba muži se tak proti své vůli musí střetnout v souboji na život a na smrt.

Film Vladimíra Michálka získal v roce 1998 v deseti kategoriích ocenění Český lev, řadu mezinárodních ocenění a Olaf Lubaszenko cenu za nejlepší herecký výkon také na MFF Karlovy Vary 1998.

Napište nám