Recitál Ljuby Hermanové

Televizní medailon k sedmdesátinám Ljuby Hermanové vytvořil ředitel Ypsilonky Jan Schmid a zpěvačku zpovídá jeho žena Jana Synková. Herci divadla, dvojice Kaiser-Lábus, i pamětníci V. Dvořák, J. Jakoubek, B. Bezouška, O. Sklenčka a ostatní vytvořili hravou kulisu pro zpěvaččin portrét, v němž nejsou použity žádné archivy, naopak pouze současnost – zajímavé vyprávění, pestré vzpomínky a písničky v interpretaci sedmdesátileté zpěvačky. A závěrem ukázka divadelního představení Outsider. Nutno poznamenat, že projev Ljuby Hermanové působil stále svěže a mladistvě a její vitalita byla neskutečná.

Česká herečka, muzikálová a operetní zpěvačka a šansoniérka Ljuba Hermanová se narodila 23. dubna 1913. Studia na pražské konzervatoři nedokončila, už jako sedmnáctiletá začala vystupovat ve smíchovské Aréně, odtud přešla do Švandova divadla. Začínala jakožto operetní subreta v bratislavském Národním divadle, později zpívala v Praze v karlínské Moderní operetě, dále ve vídeňském Divadle na Vídeňce a na scéně ve Stýblově pasáži v Praze. Pohostinsky vystupovala v Brně i v zahraničí, např. v Paříži. V roce 1934 se stala hlavní ženskou pěveckou hvězdou Osvobozeného divadla, kde si jako jediná žena zahrála a zazpívala v předscéně s Jiřím Voskovcem a Janem Werichem.

Po válce v roce 1947 začala hrát v Karlínském hudebním divadle, kde tehdy působil i Oldřich Nový, Jan Werich a Vlasta Burian. V roce 1958 z divadla odešla a začala jezdit po celé republice s estrádním hudebním programem společně s tehdy velmi populárním zpěvákem Rudolfem Cortésem. Šťastnou náhodou se dostala do Reduty a do poetické kavárny Viola, posléze i do Divadla Na zábradlí, kde si zahrála několik zajímavých divadelních rolí.

Od roku 1964 také začala vystupovat i v kabaretu Večerní Brno v parafrázi Krále Lávry Karla Havlíčka Borovského a v pořadu šansonů Mít zelené tělo sestaveném Ludvíkem Kunderou. Po brněnském hostování následovalo zahraniční angažmá ve Spolkové republice Německo ve Stuttgartském kabaretu. Další zahraniční nabídku na angažmá v pařížské Olympii již odmítla a zůstala doma. V závěru svého života vystupovala se šansoniérem Igorem Šebem. Zemřela 1. května 1996 v Praze.

Napište nám