Proměny české krajiny v minulém století očima Jaroslava Bárty.
Scénář a režie J. Harvan.

Jaroslav Bárta, rodák z Lomnice nad Popelkou, začal v 70. letech fotografovat místa, která ho znepokojovala svou proměnou. Nejenže vyrůstaly nové stavby ve městech i na venkově, ale často si lidé v domech měnili stará okna i dveře za nové a tím zasahovaly do původního pláště budov. Na řadě ilustračních snímků se projevuje necitlivost stavebníků k tomu, co tu bylo před jejich úpravou. Tenkrát byl Bárta zaměstnancem podniku Stavby silnic a železnic, jezdil po krajině a fotografoval slavnostní okamžiky otevírání nových staveb pro veřejnost. Přitom mu nechtěně vznikl soubor fotografií, které jen podtrhovaly absurdnost těchto oslav.

Později Jaroslav Bárta v soukromí nezůstal jen u dokumentace svého okolí, ale sledoval proměny české krajiny a pečlivě je zachycoval. Pomůckou mu byla dávná publikace "Letem českým světem", která vyšla v roce 1898. Ta ho nakonec vedla k tomu, že se společně s dalšími kolegy (Ivan Luterer, Zdeněk Helfert a Dana Horníčková) rozhodl navštívit všechna místa uvedená v knize a za stejného ročního období i ze stejného stanoviště nafotografovat českou krajinu znovu po sto letech. Chce, aby se lidé nad těmito fotografiemi především zamysleli.

Část svých srovnávacích fotografií už lidé z nejbližšího okolí znají. V roce 1990 Bárta koupil v Lomnici secesní vilu, kde na půdě vybudoval výstavní galerii. V ní pořádá výstavy obrazů i fotografií, jedné vernisáže jsme se mohli i my zúčastnit.

Napište nám