Jiřina Bohdalová a Jiřina Jirásková v českém filmu o veselém i strastiplném soužití dvou rozdílných sester v koprodukčním filmu České televize.
Režie: Karel Kachyňa. Scénář: Jiří Hubač. Hrají: Jiřina Bohdalová, Miroslav Donutil, Jiřina Jirásková, Martin Huba a další.

Slavný film režiséra K. Kachyni podle scénáře J. Hubače si hned při své premiéře získal srdce diváků. Při každém dalším uvedení se znovu setkává s velkým diváckým ohlasem. Byl rovněž oceněn na mnoha významných festivalech. Jde doslova o herecký koncert dvou dam – Jiřiny Bohdalové a Jiřiny Jiráskové.

Nahlédneme do světa dvou stárnoucích sester, intelektem i povahou zcela odlišných, a to s citlivým humorem a velkým pochopením, který tomuto snímku náleží. Ta první z nich, Jiřina Venclovská (J. Jirásková), je náročnou, úspěšnou a obávanou primářkou interního oddělení v městské nemocnici. Ta druhá, Fanynka (J. Bohdalová), je i ve zralém věku nevinným dítětem, které hledí na svět s naivní důvěrou a úsměvným očekáváním. Ta první se o sebe umí postarat dokonale, ta druhá je v dětinské nesamostatnosti odkázána na vnímavou péči bližního, který ji bude umět pochopit a milovat. Celý život žily tyto dvě ženy životy navzájem nezávislé. Osud je ale svedl dohromady a obě musejí projít krkolomnou cestou nesnadného soužití s neustálými rozmíškami...

Napište nám