Karel Heřmánek, Arnošt Goldflam a Josef Kemr v povídkovém filmu s atmosférou Malé Strany normalizačních let. Podle stejnojmenné knihy Karla Pecky.
Režie: Zdeněk Gawlik, Jan Pecha, Jaromír Polišenský. Scénář: Jan Drbohlav, Zdeněk Gawlik, Jan Pecha, Jaromír Polišenský, Karel Pecka. Hrají: Karel Heřmánek, Arnošt Goldflam, Josef Kemr, Petr Nárožný a další.

Tři povídky spojují postavy i hlavní myšlenka vystižení atmosféry Malé Strany a starostí jejích obyvatel v období totality. První povídka Buldoček nás seznámí se stálými hosty z hospody U Černého vola, kde se objevil zatoulaný pejsek. Ujme se ho po hádce vyobcovaný host (Z. Dušek) a tento akt milosrdenství mu umožní cestu zpět do kruhu přátel. Protagonistou další povídky je pan Žorž (K. Heřmánek), architekt, který ani za komunismu nemusí pracovat, protože mu jeho žena, žijící v USA, posílá každý měsíc na skromné živobytí. Problém nastane, když se jeho žena objeví v Praze... Ve třetí povídce se disidentský spisovatel Kadlus (J. Kemr) v pivnici U Vola střetne s režimním, netalentovaným básníkem Rácem (V. Dlouhý)...

V osmdesátých letech připomínaly samizdatové humoresky Karla Pecky na malostranská témata, že pod nelidským příkrovem prožívají lidé v nerudovském koutě Prahy příběhy, v nichž člověk zůstává člověkem. Podle knihy Karla Pecky, který si ve filmu také zahrál, natočili film Z. Gawlik, J. Pecha a letošní jubilant J. Polišenský.

Napište nám