Záznam části jubilejního koncertu k 30. výročí založení soutěže mladých hudebníků. J. S. Bach: Koncert d moll pro dvoje housle a komorní orchestr, BWV 1043, B. Martinů: Koncert pro hoboj a malý orchestr.
Účinkují: D. Sitkovetský, V. Hudeček, J. Brožková, Symfonický orchestr Českého rozhlasu a dirigent V. Válek. Kamera M. Kubala. Režie S. Vaněk.

Mezinárodní rozhlasová soutěž mladých hudebníků, kterou ve všech zemích znají jako Concertino Praga, oslavila v roce 1996 své třicáté narozeniny. Vítězové jubilejního třicátého ročníku vystoupili v pražském Rudolfinu. V televizním záznamu prestižního koncertu z listopadu 1995 se tentokrát představí laureáti soutěže, kteří jsou dnes již renomovanými a významnými profesionálními umělci. Houslista Dimitry Sitkovecky debutoval jako devatenáctiletý v úvodním ročníku Concertina Praga. Tehdy zvítězil, druhé místo obsadil čtrnáctiletý houslista Václav Hudeček. V televizním přenosu přednesou oba virtosové spolu se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a dirigentem Vladimírem Válkem Bachův koncert pro dvoje housle a orchestr. Václav Hudeček se stal laureátem soutěže dvakrát: v roce 1966 a jako vítěz v roce 1967. Také další sólistka slavnostního pražského večera v Rudolfinu, hobojistka Jana Brožková obhájila dvakrát laureátský titul, a to v letech 1983 a 1984. S vynikajícím ohlasem zahrála svůj sólový part v koncertu Bohuslava Martinů. Concertino Praga, které reprezentuje Český rozhlas doma i ve světě, je významným členem mezinárodní unie hudebních soutěží EMCY.

Napište nám