Ondřej Vetchý, Jan Hartl a Jiří Ornest, trojice přátel překonávající nástrahy života, v úsměvném příběhu podle povídek Ivana Olbrachta.
Režie: Zeno Dostál. Scénář: Jana Dudková. Hrají: Ondřej Vetchý, Jan Hartl, Jiří Ornest, Josef Kemr a další.

Film natočený podle dvou povídek Ivana Olbrachta s humorným nadhledem vypráví o životě židovské osady Polany v Podkarpatské Rusi ve třicátých letech minulého století. Golet je slovo mystické a znamená zemi vypuzení, místo, kde Židé dlouhodobě žijí mimo Izrael, uprostřed jiného etnika. Žijí zde v souladu s pravidly svého náboženství, poctivě dodržují staré zvyky a rituály. Poklidnou atmosféru naruší znesvěcení očistné lázně - mikve. Tato událost vyvede život celé vesnice z rovnováhy...

Režisér Z. Dostál s kameramanem J. Šajmovičem, který obdržel za tento snímek v roce 1995 Českého lva, s nesmírným zaujetím vykouzlili ztracený kout někdejšího Československa s jeho přírodními krásami. Za přispění znamenitých hereckých výkonů známých herců (v čele s O. Vetchým, J. Hartlem či J. Ornestem) se jim podařilo vytvořit úsměvnou a osvěžující podívanou, plnou laskavosti a svébytného humoru.

Napište nám