Televizní přepis jazzové opery Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra.
Režie a scénář: Miloš Forman, Ján Roháč. Účinkují: Eva Pilarová, Jiří Šlitr, Jiří Suchý, Hana Hegerová a další.

Český divadelník, hudebník, textař, básník, skladatel, spisovatel, filmař, grafik, výtvarník, divadelní režisér a sběratel Jiří Suchý se narodil 1. října 1931 v Plzni. Byl spoluzakladatelem Divadla Na zábradlí a Semaforu. Spolupracoval s Miroslavem Horníčkem, Ivanem Vyskočilem, později vytvořil autorskou dvojici s Jiřím Šlitrem. Po Šlitrově smrti v roce 1969 se jeho hlavním divadelním partnerem stala Jitka Molavcová.

Jazzová opera Dobře placená procházka vznikla v roce 1965 v Semaforu v autorské dílně Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, kteří si v představení také hráli a zpívali. Mimořádný ohlas tohoto představení vedl k televiznímu přepisu, jehož se v roce 1966 ujali Ján Roháč, Miloš Forman a kameraman Jaroslav Kučera. Pojednává o dědictví po tetě z Liverpoolu, která odkázala milion dosud nenarozenému dítěti Uliho (René Gabrdyl) a Vanilky (Eva Pilarová). Ovšem manželé se právě rozvádějí. Mazaný advokát (Jiří Šlitr) chce peníze pro sebe a Vanilku svádí. Ta se rozhodne mít dítě s listonošem (Jiří Suchý), ale ten jejímu pokušení odolá. Do toho přijíždí živá teta (Hana Hegerová) a Uli i advokát jí začnou nadbíhat. Teta však odolává, předá Vanilce šek a zemře. A pánové se opět dvoří Vanilce, jde přece o milion dolarů...

Filmový přepis jednoho z nejdůležitějších uměleckých počinů éry Semaforu 60. let minulého století, z doby úzké spolupráce autorské dvojice Suchý-Šlitr, uvádíme u příležitosti 70. výročí vzniku televize u nás.

Napište nám